A Hadadi Református Egyház honlapja

Látogasson meg egy tövisháti falut Szatmár- és Szilágy megye határán. Támogassa az új templom építését.

 

Az új hadadi templom építésének gondolata

 

Alulírott Kurta-Tőtös Beáta, mint a Hadadi Református Egyházközség lelkipásztora egy kéréssel fordulok önökhöz.

Hadad a történelmi Tövishát ősrégi települései közé tartozik. Első írásos említése 1334-ből származik: „Sacerdot Hodod", ami azt jelenti, hogy nem akkor jött létre, hanem akkor már létező település.

Temploma, a szentély falába beépített, 2006-os ásatásoknál feltárt román kori, kőből faragott ablakkeretek-, valamint írásos dokumentumok alapján arra engednek következtetni, hogy a XI. század végétől a XIII. századig épülhetett. 1334-ben lelkésze is volt már Hadadnak.

Ez a templom kibírt több száz évet, háborúkat, csatákat. A reformációkor új hitre tért hívek a templomot is az új hitre formálták, s egészen a 1990-es évekig volt szent helye a hadadi református embereknek.

Az 1990-és években bekövetkezett a tragédia. A kommunizmus idején a templomdomb körül letarolták az erdőket, betömtek egy addig működő, folyamatos vízellátást biztosító kútrendszert. Ez azt eredményezte, hogy létrejött egy törésvonal a falu területén, mely törésvonal átmegy a templomhajó alatt. E törésvonal, vagyis inkább földsáv folyamatosan csúszik és süllyed. Ennek következményeképpen minden megmentési munkálat, melyet eddig a templomon elvégeztek, hiábavalóvá lett.

2009-ben Szatmár Megye Tanácsa geológiai fúrásokat végeztetett el, s a fúrást elvégeztette immár nem csak a templomdombon, hanem az egész falu területén. A végkövetkeztetés az lett, hogy önmagában a templomdomb megállíthatatlan. Hatalmas mennyiségű víz van a templom alatt, s a falu egy része alatt. Ennek elvezetésére jelenleg nincs anyagi fedezet, de ha lenne, akkor sem biztos, hogy a gondot megoldaná, mivel a domb a fák kivágása miatt csúszik is, nemcsak a víz miatt süllyed.

2009. május havában kerültem (Kurta-Tőtös Beáta) a gyülekezet élére. A gyülekezetnek ekkor már 10 éve nem volt használható temploma, és már sajnos reménye sem, hogy a templomot meg lehet menteni. A gyülekezet azt kérte tőlem, hogy közös erővel kezdjünk el egy új templomot építeni. 2011-re elkészült az új hadadi templom terve.

Amikor elhatároztuk az építést, nemsokára ajándékba kaptunk is egy telket, ahová építkezhetünk, mely noha Hadad központjában található, mégis teljesen kívül esik azon a földsávon, amely süllyed. Egy biztonságos terület, ahová Kiss Julianna kolozsvári tervezőnő egy, a mai kornak megfelelő, s a telek sajátosságaihoz igazodó templomot tervezett.

Ahhoz, hogy ez a templom felépülhessen, kérjük az önök támogatását is. A hadadi gyülekezet egy Istenéhez ragaszkodó, ma többségében református közösség. Több, mint 500 tagot számlál. De a gyülekezeti életre rányomta bélyegét az, hogy nincs temploma, ahová összegyűlhessenek. A tíz év alatt már az ötödik helyen vannak megtartva az istentiszteletek. Szeretnénk egy templomot, ahol megpihenhetünk, lelkileg felüdülhetünk, s mely nem kultúrotthon, nem iskola, nem kastély, nem magánház, hanem templom. Lassan a harang is elnémul Hadadon, hiszen a torony már-már életveszélyes a süllyedés mértéke miatt. Tisztelettel,

 

Kurta-Tőtös Beáta-Margit

református lelkipásztor

 

Bankszámlaszám: RO61RNCB0215006010040002

swift kód RNCBROBUXXX

BCR Cehu Silvaniei

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 9
Heti: 16
Havi: 382
Össz.: 59 256

Látogatottság növelés
Oldal: Segítség kérés-templom
A Hadadi Református Egyház honlapja - © 2008 - 2020 - hadadiegyhaz.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »